Ullresor

Ullresor

Inspirationsresor för ullintresserade! Under 2014 kan du kan följa med till Shetlandsöarna på en sexdagars ullresa under Shetland Wool Week och till Yttre Hebriderna och Orkneyöarna på en åttadagars resa i ullens tecken. Båda resorna är specialutformade för att passa den ullintresserade som får prova på att spinna och sticka samt lära sig om öarnas ullproduktion. Vi har lagt många timmar på att välja flygbolag, så du behöver inte vara flygrädd.

2014 tillkommer en resa till Yarndale, ett evenemang i Skipton, Yorkshire, där man sjunger garnets lov – och allt som kan tillverkas av garn. Besöket på Yarndale kombineras med utflykter med ulltema i Yorkshire Dales, ett av de kanske mest natursköna områdena i England. 2013 gick Yarndale av stapeln sista helgen i september och arrangörerna siktar på samma helg nästa år. Programmet för resan är under utarbetande och kommer att uppdateras löpande.

Även hundarna kläs i Fair Isle-tröjor på Shetland. Ull och ullberedning på Shetlandsöarna 2014 går resan 8-13 oktober, under Shetland Wool Week Pris för denna resa kommer. Priset för resan 2013 var SEK 11 500.Det går bra att lämna intresseanmälan redan nu! Max antal deltagare på resan är 15 och minimiantal för att resan ska gå är 11.

Det finns möjlighet att kombinera resan med några dagar i Edinburgh på egen hand då varje resenär bokar sin resa till och från Edinburgh. Förslag på flygbolag för flyg till och från Edinburgh hittar du HÄR. Här finns en reseberättelse skriven av kerstin Öhman, en av deltagarna på Shetlandsresan i september 2012.

Ullresor

Burra Bears

Nedan följer en kort beskrivning av ullresan till Shetland 2013. Då vi 2014 åker under Shetland Wool Week kommer programmet att se något annorlunda ut. Under resan 2013 besöker vi bland annat Burra Bears där man tillverkar nallar bl.a. av avlagda tröjor med Fair Isle mönster. Då tröjorna börjat ta slut beställer man maskinstickade stycken i olika mönster. Även stoppningen är gjord av tröjbitar så inget går förlorat.

Andra spännande stopp under resan är Shetland Designer där man stickar och säljer tröjor, mössor, vantar och andra plagg i Fair Isle-mönster.

På Unst, Storbritanniens nordligast belägna bebodda ö, besöker vi bland annatUnst Heritage Centre där man kan prova på stickning och att spinna samt se deras fantastiska samling spetsstickade föremål.

Nytt för i år är ett besök på Jamieson’s of Shetland, ett spinneri som ligger allra längst ut på västra delen av huvudön där vi kan se hela förloppet från ull till garn.

Busta House Hotel – vad ingår i priset?

Flyg tur och retur Edinburgh-Shetland.

5 nätter på Busta House Hotel inkl frukost (rejäl sådan)

Lokal guide, James Tait från Island Trails

Alla transporter på öarna

Två luncher

Workshops och inträden

Svensk färdledare som möter upp i Edinburgh

Vad ingår inte?

Flyg till och från Edinburgh

Måltider som inte specificeras i programmet.

Dricks

Ev reseförsäkring

Enkelrumstillägg, SEK 2 000

Oliver Henry som ansvarar för ullsorteringen på Jamieson & Smith

Under besöket på Shetland får deltagarna möjlighet att prova på bland annat att spinna och sticka efter traditionella mönster. Vi besöker även Jamieson & Smith i Lerwick där man sorterar och förädlar ca 80 % av den ull som produceras på Shetland. När Oliver Henry visat oss hur sorteringen av ullen går till visar han oss runt i företagets lokaler. Man tillverkar numera inte bara garn utan även heltäckningsmattor av den ull som inte kan spinnas till garn. Det mesta tas med andra ord tillvara. Hos J&S finns också möjlighet att handla garner och annat att fylla resväskan med!